. Różne różności (: - 28 Marca 2013 - Fresh lemon
Fresh lemon
Sobota, 2024-11-23, 8:08 PM
GłównaRejestracjaWejdź Witaj Gość | RSS

Menu

.

.

.

Główna » 2013 » Marzec » 28 » Różne różności (:
4:46 PM
Różne różności (:
 mam ten obrazek pod menu, co nie??? Jak Wam się podoba, bo mnie baaaaaaardzo!
Te też: Sweetaśne są...!
Powoli kończą mi się pomysły, a na początku miałąm ich duuuuuuuuuuuużo!!!
Zanim mi się skończą chcę jednak pokazać Wam obrazki, które zrobiłam na stronie blingee.com:
Bond rabbitsCreative baby
Happy new year everyone!LemonA dogHappy new year!Cupcake kitty

I na zakończeni - przepisy na pyszności!!!

FUNFETTI WHOPPIE PIES
funfetti whoopie pies

Ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1 jajo

1/4 kostki masła lub margaryny

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Krem:

3/4 szklanki kremu marshmallow

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki + więcej do obtaczania kolorowych posypek

 

Najpierw ciasteczka: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, a następnie na zmianę: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz mleko wymieszane z sodą. W oryginale do ciasta dodawało się posypki, co też zrobiłam, ale moje nie wyszły widoczne - rozpuściły się może? Dlatego nie uwzględniłam ich w przepisie.

Ciasto nakładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na blaszkę kupki ciasta w dość sporych odstępach. Pieczemy ok. 8-10 minut w 190 stopniach, aż zaczną się rumienić. Moje przypiekły się nawet troszkę za mocno, więc okroiłam im brzegi. :)

Po ostudzeniu możemy przekładać kremem:

masło ucieramy z kremem marshmallow, aż idealnie się połączą. Wtedy dodajemy cukier puder i wanilię. Na sam koniec wystarczy wmieszać posypki. Boki przełożonych ciasteczek obtaczamy w posypkach. I jest uroczo.



TĘCZOWY TORT 

CZEKOLADOWO-SEROWY

tort czekoladowy tęczowy m&m's 2

Ciasto:

1 3/4 szklanki mąki

2 szklanki cukru

2 jaja

3/4 szklanki kakao

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

1 szklanka maślanki

1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

500 g serka kremowego lub twarożku śmietankowego

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

2 łyżeczki żelatyny

1/8 szklanki wody

ew. kilka łyżek soku malinowego (dodałam do różowej części kremu)

m&m's, żelki i co tam chcecie



Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.

Zawartość obu misek łączymy - na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.

Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy stopniowo kremówkę,ucierając do uzyskania puszystej masy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia,uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszamy z kilkoma łyżkami kremu i tą mieszankę ucieramy z jego resztą. Do części możemy dodać sok. Ja swój krem zabarwiłam dodatkowo barwnikami w paście. (Dwoma kolorami robiłam między warstwami ciasta naprzemienne okręgi, żeby w przekroju uzyskać efekt szachownicy,ale wybrałam zbyt mało kontrastowe kolory. Coś tam było widać, ale słabo.:c)

Kremem przekładamy I piętro. Pokrywamy je w całości cienką warstwą kremu i to samo robimy z II piętrem. Odstawiamy tort w chłodne miejsce.

Dekorujemy jak najbliżej momentu podania.

Ciasteczka z lukrem królewskim

sugar cookies cupcake royal icing 2

1. Ciasteczka

Możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na kruche ciasteczka, lub skorzystać z tego, co ja. Ważne, żeby ciastka nie kruszyły się zbytnio i nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Proste ciasteczka cukrowe można zrobić tak:

3/4 kostki masła w temp. pokojowej

1 szklanka cukru

2 jaja

2 3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masło ucieramy z  cukrem. Dodajemy sól i wanilię, oraz kolejno jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wtedy dosypujemy stopniowo mąkę. Ucieramy do powstania gładkiego, miękkiego ciasta. Ma być miękkie, ale takie, żeby dało się z niego uformować kulę. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką i pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko zezłocone.

Dekorować możemy jedynie całkowicie wystudzone ciasteczka!

2. Cały ten stuff, czyli ekwipunek

Przede wszystkim - coś do wyciskania. I z małą końcówką, i z nieco większą. Niektórzy używają plastikowych buteleczek, inni rękawów cukierniczych. Wolę te drugie - najlepiej jednorazowe foliowe worki do nałożenie na tylkę, czyli końcówkę. Worków potrzebujemy tyle, ile kolorów chcemy użyć. Najlepiej przygotować sobie wszystko wcześniej. Do obrysowywania potrzebna jest tylka z okrągłym otworem o jak najmniejszej średnicy, a do wypełniania tylka z otworem również okrągłym, ale nieco większym - np. o średnicy 2-3 mm.

Przydadzą się też wykałaczki i miseczki do lukrów w różnych kolorach.

No i mikser do lukru.

3. Royal icing

1 białko jaja

ok. 2 szklanki cukru pudru

Białko ucieramy z  przesianym cukrem pudrem ok. 3-5 minut. Konsystencję kontrolujemy w prosty sposób: lukier jest gotowy, jeśli nacięcie zrobione nożem w nim nożem znika w przeciągu 5-10 sekund. Jeśli znika szybciej - dosypujemy cukru. Jeśli wolniej - dodajemy ociupinkę wody lub soku z cytryny. Na końcu możemy go barwić. Polecam barwniki w żelu, uprzedzając jedno z najczęstszych pytań. :)

Część lukru wykorzystamy do konturu. Nakładamy go do worka cukierniczego, a resztę lukru szczelnie zakrywamy!

4. Konturowanie

Czyli po prostu obrysowywanie. Kontury najlepiej wykonywać trzymając końcówkę dekoratora ok. 0,5 - 1 cm nad ciastkiem i płynnie poruszając ręką - praktyka czyni mistrza. Strużka lukru powinna gładko "spływać' na ciastko. Odstawiamy ciasteczka do zastygnięcia konturów.

outlining decorating sugar cookies

5. Wypełnianie

Do pozostałego lukru dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny. Jego konsystencja ma być minimalnie rzadsza. Ciasteczka wypełniamy rysując - hmm- coraz bardziej wewnętrzne kontury. Widać to na zdjęciu. Staramy się to robić jak najdokładniej, ale jeśli zostaną szparki - nie ma obaw. Bo nadchodzi czas na potrząsanie ciasteczkiem - bierzemy je w łapkę i trzęsiemy jak shakerem. Lukier wewnątrz konturów ładnie się rozpłynie. Na nie do końca zastygnięty możemy nakładać dekoracje. Jeśli pozostaną w nim bąbelki powietrza - przekłuwamy je wykałaczką.

Ponownie zostawiamy ciasteczka do obeschnięcia.

sugar cookies flooding

Spokojnie - to już wszystko. Na dziś (:


SMACZNEGO!

Przepisy z cukrowawrozka.pl




Wyświetleń: 433 | Dodał: doma44 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
Chat

Logowanie

Jeśli chcesz...
USTAW TĘ STRONĘ JAKO STARTOWĄ

...

.
/jedzenie_i_picie/jedzenie/slodycze4.cur

.

.

Copyright MyCorp © 2024 Stwórz bezpłatną stronę www za pomocą uCoz