Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.
Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.
Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.