. Przepis na cupcakes!!! - 9 Marca 2013 - Fresh lemon
Fresh lemon
Piątek, 2024-09-20, 0:20 AM
GłównaRejestracjaWejdź Witaj Gość | RSS

Menu

.

.

.

Główna » 2013 » Marzec » 9 » Przepis na cupcakes!!!
4:41 PM
Przepis na cupcakes!!!

Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie.
Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki.

Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej!!!

                             Waniliowe cupcakes

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku,
  • 3 łyżki mleka,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.

Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.

Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • 500 g słodkiej śmietanki kremówki.

Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.


                                 Cupcakes z oranżadą

muffinki z oranżadą

Skoro dodaje się colę, to czemu nie oranżadę??? Warto spróbować!

Na 12 sztuk:

200 g mąki (1 szklanka i kopiasta łyżka)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

150 ml oranżady lub innego napoju (np. fanty)  - ważne, żeby był gazowany

2 jaja

100 ml oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

+ cukier puder i woda na lukier

 

I teraz jak zwykle - suche do suchych, mokre do mokrych. Czyli mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem, a jajka i resztę składników roztrzepujemy razem w oddzielnej miseczceZawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach.

Z cukru pudru i wody robimy gęsty lukier i dekorujemy cupcakes.

                               Tęczowe cupcakes
rainbow cupcakes tęczowe

Na 12 sztuk:

250 g mąki (1 1/2 szklanki)

szklanka cukru

2 opakowania cukru wanilinowego lub łyżka ekstraktu waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 +

śmietanka kremówka lub dowolny krem na cupcakes, np twarożkowy

żelki tęcze (Zozole)

 

Szybko robimy muffinki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki mieszamy. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy. Nakładamy ciasto do papilotek i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Kremówkę lub krem wystarczy zabarwić i pokryć niebieską warstwą muffinki. Łyżeczką uformować chmurki. I wcisnąć żelki. Wcześniej można zrobić nacięcia, żeby lepiej się trzymały.


Smacznego!!!

Przepisy znalezione na stronie http://ciasteczkowepotwory.blox.pl

Wyświetleń: 584 | Dodał: doma44 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 1
1 doma44  
0
dzięki happy

Imię *:
Email *:
Kod *:
Chat

Logowanie

Jeśli chcesz...
USTAW TĘ STRONĘ JAKO STARTOWĄ

...

.
/jedzenie_i_picie/jedzenie/slodycze4.cur

.

.

Copyright MyCorp © 2024 Stwórz bezpłatną stronę www za pomocą uCoz