Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie. Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki. Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej!!! Waniliowe cupcakes Składniki (na 12 babeczek): - 125 g cukru,
- 125 g mąki,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki wanilii w proszku,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut. Składniki na krem: - 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 5 łyżek cukru pudru,
- łyżeczka wanilii,
- 500 g słodkiej śmietanki kremówki.
Wykonanie:
Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować. Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.
Cupcakes z oranżadą Skoro dodaje się colę, to czemu nie oranżadę??? Warto spróbować! Na 12 sztuk: 200 g mąki (1 szklanka i kopiasta łyżka)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 150 ml oranżady lub innego napoju (np. fanty) - ważne, żeby był gazowany 2 jaja 100 ml oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego + cukier puder i woda na lukier
I teraz jak zwykle - suche do suchych, mokre do mokrych. Czyli mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem, a jajka i resztę składników roztrzepujemy razem w oddzielnej miseczce. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach. Z cukru pudru i wody robimy gęsty lukier i dekorujemy cupcakes. Tęczowe cupcakes
Na 12 sztuk: 250 g mąki (1 1/2 szklanki)
szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego lub łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka + śmietanka kremówka lub dowolny krem na cupcakes, np twarożkowy żelki tęcze (Zozole) Szybko robimy muffinki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki mieszamy. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy. Nakładamy ciasto do papilotek i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. Kremówkę lub krem wystarczy zabarwić i pokryć niebieską warstwą muffinki. Łyżeczką uformować chmurki. I wcisnąć żelki. Wcześniej można zrobić nacięcia, żeby lepiej się trzymały.
Smacznego!!! Przepisy znalezione na stronie http://ciasteczkowepotwory.blox.pl
|